7 Eylül 2017 Perşembe

Oedema + Pous


Bilmiyordum, yeni öğrendim...

Oedema (ödem, şişlik) + pous (ayak) = Oedipus (Oidipus) 

Meğerse psikanalizin en temel kavramlarından birisi az çok tahmin edilebilir bir anlama geliyormuş. Ve mitinin ana kaynağı olan Sofokles'in Kral Oidipus tragedyasındaki küçük bir ayrıntıya dayanıyormuş. Freud da insanın insan olma serüvenini bu antik ayrıntı üzerine kurmuş.

Hikâyeye göre "Tebai şehrinin kralı Laius'un çocuğu olmaz ve derdini bir kâhine danışır. Kâhin ise "bir oğlun olacak, ama bu çocuk ileride seni öldürecek; o da yetmeyecek sonra da kraliçe yani annesi ile evlenecek" der. Laius kâhini dinler ve çocuk isteğinde ısrarlı olmaz.

Ama kehanet gerçekleşir: Bir süre sonra kraliçe, Iokasta, hamile kalır ve bir erkek çocuk dünyaya getirir. Kral Laius herkesin mutluluğu için çocuğun öldürülmesini emreder. Araya kraliçe lokasta girer ve görevlendirilen hizmetçiyi, bebeği öldürmemesi, uzak ve tenha bir yere bırakarak ölüme terk etmesi için razı eder. Hizmetçi de bebeği ayağından bir ağaca asarak ormanda terk eder. O sırada yoldan geçen ve başka bir şehrin kralının emrinde olan bir çoban, Phorbas, ise çocuğu bulur ve kurtarır. Ayak bileğindeki ipin etkisi ile ayağı şişip incinen bebeğe de 'ayağı şiş' anlamına gelen Oedipus adı konulur." - [Arda Kıpçak’ın Libido, Ağustos-Eylül sayısında yer alan “Oedipus kompleksi nedir, nasıl bulunur?” yazısından esinlenerek]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder